Filtri & dodatni izbor
Darila
Sorodni izdelki
Pražarna ESCOBAR Kava Kenija GAKUYU-INI AB

Pražarna ESCOBAR Kava Kenija GAKUYU-INI AB

Šifra:
SKK0143
Možnosti
Možnosti
Cena z DDV:
11,90 €
DODAJ V KOŠARICO
V kavi prevladujejo živahni sadni afriški okusi s poudarki rdeče pomaranče, rabarbare in ananasa. Pookus je prijetno sladek in meden.

Izvor: Kirinyaga, osrednja Kenija
Sorte: SL28&34
Nadmorska višina: 1700 -1900 metrov
Okus in aroma: rdeča pomaranča, rabarbara, ananas, med


O kavi in kavnih nasadih

Ta kava je bila pridelana na manjših kmetijah, ki so povezane v zadrugo Thirikwa in dobavljajo pridelek na pralno postajo Gakuyuini (lokalno znana kot "tovarna" Gakuyuini). Nahaja se v bližini mest Kerugoya in Kianyaga v osrednji Keniji.


Gakuyuini je edina pralna postaja zadruge in se nahaja na 1.600 metrih nadmorske višine. Večina pridelane kave dostavljajo kmetje, ki živijo v okoliških vaseh Githiru, Gituba in Mukure, in imajo v lasti manjše kmetije s kavnimi nasadi od 200 do 250 kavovcev ter drugimi živilskimi pridelki. Nahajajo se na južnem pobočju gore Mt. Kenija od 1.700 do 1.900 metrov nadmorske višine.


Zadrugo vodi demokratično izvoljeni odbor s petimi člani z direktorjem na čelu, ki nadzoruje vsakodnevno upravljanje zadruge, ki združuje kar 1.835 kmetov (od tega jih je 1.553 trenutno aktivnih).


V kavnih nasadih prevladujeta sorti kave SL28 in SL34. Kljub temu, da vsaka kmetija k skupnemu pridelku prispeva zelo majhen delež, kmetje posvečajo veliko pozornost kakovostni pridelavi, predvsem z redno uporabno komposta in gnojil, s čimer zagotavljajo rodovitnost tal. Anorganska gnojila se uporabljajo manj pogosto, po potrebi.

Ko kavne češnje na kavovcih dozorijo, jih oberejo ročno. Obirajo le najbolj rdeče in zrele kavne češnje, ki jih nato še ročno sortirajo in tako, da gre v nadaljnje procesiranje le najbolj kakovosten del pridelka. Potem, ko je kava oprana in zunanji sadni sloj odstranjen, kava fermentira od 12 do 16 ur. Po fermentaciji je kava ponovno oprana s svežo vodo, na ta način odstranijo vse plasti sadnih ovojev. Kava je čista in pripravljena na sušenje na afriških posteljah.

Medtem ko se kavna zrna v pergminu sušijo na afriških posteljah, jih ponovno preberejo in odstranijo poškodovana zrna. Ko se kava primerno osuši jo shranijo v skladiščih, nekaj jo prodajo na centralni borzi v Nairobiju, del pa je namenjen tudi neposredni prodaji v tujino, preko katerih kavo dobavljamo tudi v našo pražarno.


V regiji Kirinyaga so kavo za nadaljnjo prodajo začeli gojiti v 50. letih 20. stoletja, velika večina kmetij poleg kave prideluje še druge pridelke, ki jim prinašajo prihodek in zalogo za lastno porabo. Poleg pridelave kave večina kmetov na tem območju proizvaja tudi makadamijo, koruzo ter mleko in mlečne izdelke.

Kaj pomeni AA, AB?
AA, AB in drugi razredi se v Keniji uporabljajo kot oznake velikosti kavnih zrn in se ne nanašajo na kakovost kave v skodelici.

Povezane novice

ESCOBAR pražarna vrhunskih kav je doma na Vrhniki. Je prva mikropražarna v Sloveniji, kjer smo začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imamo v naši ponudbi tudi izbrane, visokokakovostne kave z različnih koncev sveta, ki jih dobavljamo glede na sezono dozorevanja.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih