Filtri & dodatni izbor
Darila
Sorodni izdelki
Eva Novak Originalni LINOREZ

Eva Novak Originalni LINOREZ

Šifra:
SDI0074
Cena z DDV:
85,00 €
DODAJ V KOŠARICO
Originalni LINOREZ, motiv pokrajine, tiskan na kvalitetnem grafičnem papirju, dimenzije papirja so 43.5×65 cm, dimenzije odtisa so 30×42 cm, 2016.

Osebna dostava, po dogovoru.

Gre za valovite, razgibane in dinamične kompozicije, ki so umeščene v neko podeželsko okolje. Od blizu se zdi, da grafike sestavlja nešteto drobnih migetajočih ploskev in potez, ki se z večje razdalje povežejo v pokrajino. Ta je zato živa in migeta, kljub temu, da na nek način deluje statično.

Bodisi gre za vrezovanje v leseno ploščo ali linorez, postopek je postopen in na nek način tudi meditativen. Vidiš, kako se na matrici počasi kažejo podobe dreves, oblakov in polj, a vseeno to še ni končna podoba. Ob vsakem odtisku krajina znova preseneti in očara. Vedno drugače žari in živi. Že sama dolgotrajnost procesa je na nek način poklon temu tako veličastnemu motivu. Zdi se prav, da je v nastanek vložen trud, čas in neka skrbnost.

Krajine so prazne ljudi, ki v sodobnem svetu izgubljajo stik z naravo, ne zavedajoč se enkratnosti in nepovratnosti te vezi. Z zavedanjem, da bomo vselej odvisni od narave, bi do nje morali pristopiti s spoštovanjem in skromnostjo, vendar se zdi, da tega sodoben človek ne vrednoti dovolj in ima do narave preveč izkoriščevalski odnos, namesto da bi se zavedal veličine, ki so se je zavedali na primer romantični slikarji. Tako avtorica opušča figuro v krajinah, kjer jo morda gledalec pričakuje. Krajina nalašč sameva v svoji tihi veličini.
S serijo grafik tako avtorica skuša obuditi motiv krajine, ki je bil v zgodovini umetnosti vedno prisoten, a se zdi da je danes potisnjen na stranski tir. Z novim pristopom ga skuša približati gledalcu, da bi tako ponovno oživel.

Povezane novice

Eva Novak, diplomirana slikarka, ki se ob študiju na ALUO (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje) pod imenom Eva Prepeva ukvarja tudi z oblikovanjem keramičnega nakita, kjer vzporednice tako kot v svojih grafikah, išče v naravi. Serija grafik je rezultat diplomskega dela, v katerem se je Eva ukvarjala z motivom krajine skozi zgodovino.